Zorg dragen voor je medewerkers is een plicht
Als werkgever sta je in voor het welzijn, de gezondheid en de veiligheid van je medewerkers. Van zodra je iemand in dienst neemt, ben je dan ook verplicht om je bij een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW) aan te sluiten.
Welke EDPBW kiezen?
Je kan vrij kiezen bij welke EDPBW je je aansluit. De ene heeft een sterkere regionale verankering, de andere richt zich meer tot kmo’s, en nog andere zijn ook sociaal secretariaat of bieden verzekeringen. Een overzicht van de tien bestaande externe preventiediensten met link naar hun website:
Wat doet een EDPBW?
Een externe preventiedienst is een aanvulling op je eigen Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk (IDPBW). Zo kan je een deel van de preventietaken uitbesteden en voldoe je aan alle wettelijke verplichtingen voor een prettige, gezonde en veilige werkomgeving.
De twee opdrachten van een EDPBW zijn risicobeheersing en gezondheidstoezicht. Dit omvat:
- Arbeidsrisico’s beheersen binnen volgende vijf domeinen: arbeidsveiligheid, gezondheid, ergonomie, arbeidshygiëne en psychosociale aspecten op het werk (stress, pesterijen, grensoverschrijdend gedrag, enzovoort).
- Gezondheidstoezicht bij werknemers, zoals het plannen en opvolgen van medische onderzoeken.
Hoeveel kost aansluiting bij een EDPBW?
De tarieven voor aansluiting bij een EDPBW liggen wettelijk vast. Ze worden berekend per werknemer en zijn afhankelijk van de sector en de grootte van je bedrijf. Meer informatie over de bijdragen vind je op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Wat mag je van een EDPBW verwachten?
Ben je een micro-onderneming, een kmo of een bedrijf zonder preventieadviseur niveau I of II? Dan krijg je een wettelijk vastgelegd basispakket.
Dit pakket omvat tien basisdiensten:
- Risicoanalyse opstarten, uitvoeren en updaten; en voorstellen van preventiemaatregelen
- Gezondheidstoezicht
- Bijwonen van de vergaderingen van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk
- Psychosociale risico’s: psychosociale interventies bij individuele vragen
- Bezoek aan de arbeidsplaatsen
- Bijstand na een ernstig arbeidsongeval
- Beeldschermwerk: analyse, bevraging, voorstellen van preventiemaatregelen
- Voedingswaren: meewerken aan opleidingen over voedselhygiëne en aan risicoanalyse
- Elektronische inventaris van de prestaties van de externe dienst
- Opstellen van strategisch advies over het preventiebeleid
Grote bedrijven met een preventieadviseur niveau I of II zijn niet gebonden aan dit basispakket en hebben meer keuzevrijheid in het besteden van hun preventiebudget bij hun EDPBW.
Extra diensten voor betere werkomstandigheden
Naast het basispakket bieden alle externe diensten een waaier aan analyses, tools en opleidingen voor meer welzijn, veiligheid en gezondheid op het werk. Van vitaliteitsscans en leefstijlmetingen, tot ergonomische adviestrajecten en workshops.
Meestal hebben ze ook oplossingen specifiek voor de voedingsindustrie. Denk maar aan trainingen voor werknemers die in contact komen met voeding, brochures rond werken in warme / koude temperaturen of hulp bij een veiligheidsaudit (bijvoorbeeld de OiRA-tool voor bakkers).
De extra diensten vallen buiten het basistarief en worden apart gefactureerd.