Pesten, intimidatie, agressie en discriminatie

Pesten, intimidatie, agressie en discriminatie: wat is het en hoe pak je het (preventief) aan?

Niemand verdient het om slecht behandeld te worden op het werk. Ontdek welke vormen van grensoverschrijdend gedrag er bestaan, zodat je ze kunt voorkomen en aanpakken.

Pesten op het werk

Een grapje maken en elkaar wat plagen hoort bij een leuke samenwerking. Maar als één medewerker steeds het mikpunt is van roddels, uitsluiting, bespotting of negeren, spreken we van pestgedrag of mobbing. Dit veroorzaakt ernstige werkstress en kan leiden tot een burn-out.

Een positieve werksfeer is de basis van een gezonde samenwerking. Door hieraan te werken, verlaag je het risico op roddelen en pesten.

Lees meer over prettig samenwerken

Intimidatie op het werk

Intimidatie betekent dat iemand een ander bang maakt door te dreigen met negatieve gevolgen, zoals ontslag of geweld. Dit wordt met opzet gedaan om macht over een medewerker te verkrijgen of te versterken. Intimidatie gebeurt daarom vaak door iemand in een hogere positie.

Ontdek hoe je toxisch leiderschap herkent en voorkomt

Agressie en geweld op het werk

Verbale en lichamelijke agressie en geweld op het werk treden vaak op door een escalerend conflict. Daarom is conflictbeheersing een onmisbare competentie voor elke leidinggevende. 

Op onze kenniswebsite Beter Samenwerken vind je tips om conflicten te ontmijnen.

Ongewenst seksueel gedrag op het werk

Ongewenst seksueel gedrag op het werk omvat seksueel geweld en seksuele intimidatie. Seksuele intimidatie zijn grapjes, opmerkingen, gebaren of handelingen die seksueel van aard zijn en die een medewerker als bedreigend ervaart. Of de dader dit onopzettelijk of bewust doet, maakt niet uit.

Ongewenst seksueel gedrag komt vaker voor op werkvloeren met overwegend mannen en waar leidinggevenden niet ingrijpen bij ongepast gedrag. Met een grondige risicoanalyse, voorlichting en gedragscodes maak je de werkvloer veiliger.

Discriminatie op het werk

Geweld, pesterijen en conflicten op het werk kunnen gebaseerd zijn op discriminatiegronden. De meest voorkomende discriminatiegronden zijn leeftijd, geslacht, afkomst, taal, seksuele voorkeur en arbeidsbeperking.

Word je geconfronteerd met een probleem of uitdaging op jouw diverse werkvloer? Je kunt financiële steun van Alimento krijgen om een expert in huis te halen die advies en begeleiding biedt.

Ontdek ons adviesbudget