Ken de risico’s
Iedereen verdient een veilige werkplek. Toch is een arbeidsongeval snel gebeurd en kunnen gezondheids- of mentale problemen werkgerelateerd zijn. Met een sterk preventiebeleid bescherm je medewerkers maximaal. De eerste stap? Risico’s opsporen en analyseren.
Breng risico’s op het werk in kaart
Een risicoanalyse begint met het inventariseren van alle arbeidsrisico’s: van tillen en beeldschermwerk tot werken op hoogte. Hierbij vergeet je ook minder zichtbare gevaren niet, zoals werkstress, geluidsoverlast en toxisch leiderschap.
Trek naar de werkvloer
Door op de werkvloer te observeren en in gesprek te gaan met medewerkers, ontdek je belangrijke knelpunten en verbeterpunten op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn.
De inzichten en tips van medewerkers kunnen verrassende oplossingen bieden. Bovendien verhoogt hun betrokkenheid bij het preventiebeleid het draagvlak voor de voorgestelde maatregelen.
TIP
Wil je echt weten wat er leeft onder medewerkers? Dat kan met de werknemersbevraging Werkmeter van Workitects. Hiermee voldoe je trouwens aan de verplichting om jaarlijks het psychosociaal welzijnsbeleid te evalueren. Meer weten…
Analyseer risico’s en prioriteer acties
Nu je een lijst hebt met werkgerelateerde risico’s is het tijd om ze te analyseren en de volgende vragen te stellen:
- Welke medewerkers lopen het risico?
- Hoe vaak worden ze eraan blootgesteld?
- Wat zijn de mogelijke gevolgen?
Door deze vragen te beantwoorden, kun je prioriteiten stellen en snel actie ondernemen waar dat het meest nodig is.
Een expert helpt je op weg
Risico’s identificeren en analyseren doe je niet alleen. De interne preventieadviseur helpt je hierbij. Heb je geen preventieadviseur niveau 1 of 2 in je bedrijf, dan kan je rekenen op de ondersteuning van je externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.
Wil je dieper inzoomen op een bepaald welzijnsdomein of knelpunt? Alimento biedt gespecialiseerde scans en deskundig advies om je op weg te helpen:
Ergonomiescan: een ergonoom voert een ergonomische analyse van enkele werkposten in de productie uit.
Welzijnsscan: brengt de psychosociale belasting binnen je bedrijf in kaart.
Gezondheidsscan: screent het gezondheidsbeleid van je bedrijf.
Ontdek welke financiële steun Alimento biedt voor deze scans.
Een gewaarschuwde bakker telt voor twee
Ben je bakker? OiRA is een gratis tool waarmee je de risico’s in je bakkerij kunt blootleggen. Naast een volledige risicoanalyse krijg je tips voor een veilige werkplek.
Interesse? Alimento biedt trainingen om deze tool snel onder de knie te krijgen. Voor meer info kan je terecht bij onze adviseur bakkerijsector Jan Vanderghote.