Hoe je preventiemaatregelen succesvol implementeert
Nu je overleg hebt gepleegd over de verschillende preventiemaatregelen, is het tijd om het actieplan uit te rollen. Communicatie, opleiding en participatie zijn hierbij de sleutels tot succes.
1. Efficiënt communiceren over preventie
Als niemand weet wat de preventiemaatregelen zijn of het nut ervan niet inziet, blijft je actieplan slechts op papier bestaan. Zorg daarom voor heldere communicatie over:
- De geplande acties en doelstellingen
- Het restrisico dat overblijft na preventiemaatregelen
- Verwacht gedrag van medewerkers
- Hoe medewerkers feedback kunnen geven en problemen kunnen melden
Hoe meer je medewerkers betrekt, hoe groter de kans dat acties echt effect hebben.
2. Opleiding doet preventie renderen
Preventieve acties brengen pas op als iedereen ze begrijpt en correct toepast. Zet daarom je preventiemaatregelen kracht bij met opleiding en sensibilisering. Op die manier:
- benadruk je het belang van veiligheid, gezondheid en welzijn
- leren werknemers hun verantwoordelijkheden op het vlak van preventie
- verwerven medewerkers goede praktijken voor het gebruik van tools, voorzieningen of werkmethoden
- leren leidinggevenden hoe ze hun teamleden maximaal kunnen ondersteunen
Check welke opleidingen en workshops Alimento biedt over veiligheid, gezondheid en welzijn.
3. Werkgroep als motor voor preventie
Een of meerdere werkgroepen rond welzijn zorgen ervoor dat je preventiebeleid op de werkvloer gaat leven. De leden fungeren namelijk als ambassadeurs van het preventiebeleid die de gemaakte keuzes communiceren en uitdragen naar de werkvloer.
Door over preventie te spreken op de werkvloer, komen er bovendien sneller tips, noden of knelpunten naar boven die meteen kunnen worden aangepakt.
Hier zijn enkele goede praktijken bij het samenstellen van werkgroepen:
- Zorg voor een mix van standpunten en ervaringen met medewerkers uit alle lagen, vertegenwoordigers uit het CPBW en de preventieadviseur.
- Afhankelijk van het welzijnsdomein neem je ook een interne of externe ergonoom of de vertrouwenspersoon op in de werkgroep.
- Laat werkgroepen regelmatig bijeenkomen om snel in te spelen op behoeften, continue verbeteringen door te voeren en op te volgen.
- Zorg dat werkgroepen onderling overleggen bij het invoeren van acties. Wat gunstig is binnen één welzijnsdomein, is misschien schadelijk binnen een ander.
- Voorzie opleiding rond welzijn voor de leden, zodat ze met kennis van zaken hun rol opnemen.
Heb je al werkgroepen rond welzijn in het bedrijf? Betrek die dan zeker bij de risicoanalyse en het opstellen van het actieplan.