Maak van veiligheid de topprioriteit
Een ongeval is snel gebeurd. Medewerkers alle informatie en middelen geven zodat ze zich kunnen beschermen, is niet alleen een verplichting. Het houdt hen ook gezond en betrokken.
Een gewaarschuwde medewerker telt voor twee
Ongeveer 8 op de 10 arbeidsongevallen zijn vermijdbaar. Toch volgen medewerkers regels en goede praktijken niet altijd even goed op. Omdat die vertragend kunnen werken of discipline vragen.
Maak medewerkers daarom bewust van de veiligheidsrisico’s die er op het werk bestaan. Zo zullen ze regels sneller en beter aanvaarden en naleven. Ook verhoog je hiermee de oplettendheid waardoor er minder gevaarlijke situaties ontstaan.
Gouden veiligheidsregels verhogen waakzaamheid
Een goede manier om medewerkers waakzamer te maken, is het communiceren van Gouden Veiligheidsregels. Dit kunnen algemene zijn rond ‘orde en netheid’ of ‘werken op hoogte’, of bedrijfsspecifieke die naar boven kwamen tijdens een gevarenanalyse.
TIP
Ben je betrokken bij het identificeren van de gevaren in je bedrijf? In ons opleidingsaanbod vind je opleidingen rond risicoanalyse en de methoden die je hiervoor kan gebruiken.
Veilig aan de slag
In productie-omgevingen worden medewerkers elke dag blootgesteld aan potentieel gevaarlijke situaties. Met volgende veiligheidsmaatregelen voorkom je al heel wat onheil.
1. Maak duidelijke werkinstructies
Veel ongevallen of bijna-ongevallen kunnen worden vermeden door betere werkinstructies. We geven enkele tips:
- Om op basis van werkinstructies veilig te kunnen werken, moet iedereen begrijpen wat er staat. Ook nieuwkomers, anderstaligen en laaggeletterden. Op onze kenniswebsite ‘Beter Samenwerken’ leer je hoe je een boodschap overbrengt die iedereen begrijpt.
- Gebruik afbeeldingen ter ondersteuning van de tekst. Een beeld zegt meer dan woorden.
- Eenduidigheid brengt duidelijkheid. Als alle werkinstructies op dezelfde manier zijn opgebouwd, kan men er meteen mee aan de slag.
- Maak werkinstructies makkelijk toegankelijk. Moeten medewerkers lang naar instructies zoeken, dan bestaat het gevaar dat ze de taak beginnen zonder ze te raadplegen.
2. Voorzie collectieve en persoonlijke beschermingsmiddelen
Alle gevaren volledig elimineren, is meestal niet mogelijk. Maar je kan medewerkers wel beschermen:
- Met collectieve beschermingsmiddelen (CBM) scherm je iedereen af van mogelijke risico’s. Denk aan afschermkappen voor bewegende machineonderdelen, omkasting van lawaaibronnen, trapleuningen, waarschuwingsborden, enz.
- Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) beschermen individuele medewerkers tegen gevaar. Dat kan met veiligheidsschoenen, -helm, -bril, -handschoenen en/of gehoor- en gelaatsbescherming. In werkplaatsen waar PBM verplicht zijn, moeten er passende pictogrammen uithangen. Toch volstaat dit vaak niet. Essentieel is om medewerkers de nodige instructies en opleidingen te geven om hun PBM op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden.
TIP
Door continu te werken aan een sterke veiligheidscultuur in het bedrijf, verlaag je de kans dat afschermingen worden omzeild.