De vier grootste veiligheidsrisico’s op het werk

Tips om de belangrijkste gevaren op het werk te vermijden

Werkgevers zijn verplicht om maatregelen en hulpmiddelen te voorzien, zodat medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Maar ook werknemers moeten de gevaren kennen, zodat ze veilig gedrag kunnen vertonen.

De top vier risico’s in productie-omgevingen en hoe ze te vermijden


1

Struikelen, uitglijden en vallen

2

Werken op hoogte

3

Elektrische installaties

4

Brand en explosie (ATEX)

Haast en spoed zelden goed

Een gezonde dosis spanning helpt om goed te presteren.

Maar te veel druk op de ketel veroorzaakt stress. Je concentratievermogen neemt af, je blik vernauwt en je maakt sneller fouten

In productie-omgevingen, waar waakzaamheid en bedachtzaamheid cruciaal zijn voor veilig werken, kan je dit maar beter vermijden. Gevaren vermijden betekent ook stress vermijden

Lees meer

1. Struikelen, uitglijden en vallen

Het lijken alledaagse en onschuldige gebeurtenissen. Toch zijn struikelen, uitglijden en vallen de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen. Vaak met meerdere dagen afwezigheid tot gevolg.

Met een paar eenvoudige ingrepen en quick wins kan je al veel valincidenten voorkomen:

  • Antislipschoenen verlagen het risico op uitglijden
  • Met meer aandacht voor orde en netheid slingert er niets rond om over te struikelen
  • Voorzie voldoende verlichting in werkplaatsen en gangen
  • Een gladde of vuile vloer signaleer je met borden of kegels
  • Hamer op het gebruik van de leuning bij het nemen van trappen

2. Werken op hoogte

Een taak vanop een hoogte uitvoeren, is altijd gevaarlijk. Gelukkig kan je als werkgever én als werknemer maatregelen treffen om het valrisico te beperken

  • Vraag jezelf steeds af of het werk niet op de begane grond kan gebeuren en beperk werken op hoogte tot een minimum.
  • Hoewel een trapje of ladder voor kleinere hoogtes voor de hand ligt, gebeuren de meeste ongevallen juist hiermee. 
  • Collectieve beschermingsmiddelen (CBM) zoals leuningen beschermen tegen een val. Kan je het valrisico niet volledig wegnemen? Gebruik dan individuele beschermingsmiddelen (PBM) zoals een harnas.
  • Door werkzones af te bakenen, bescherm je niet alleen de persoon op een ladder of steiger. Je voorkomt ook dat vallende voorwerpen of werktuigen iemand beneden raken.

Veilig werken begint met de juiste middelen, maar ze correct gebruiken is net zo belangrijk. Via opleiding stimuleer je veilig gedrag en leren werknemers hoe ze veilig op hoogte werken.

3. Elektrische installaties

Elektrische installaties houden risico’s in zoals oververhitting, brand en elektrische schokken. Een goed preventiebeleid met grondige risicoanalyse, regelmatig onderhoud en keuring van elektrische installaties verhoogt de veiligheid voor iedereen.

Alleen bevoegde personen mogen in de omgeving van of aan elektrische installaties werken: 

  • Gewaarschuwde personen met een BA4-attest mogen alleen onder toezicht van een vakbekwame collega aan elektrische installaties werken. Ze zijn wel bevoegd voor niet-elektrische taken in de buurt ervan.
  • Vakbekwame personen met een BA5-attest mogen aan elektrische installaties werken.

Een werkgever kan deze bevoegdheidsattesten zelf opstellen. Toch neem je best het zekere voor het onzekere. Met gerichte opleiding en regelmatige opfrissingscursussen leren bevoegde personen alle gevaren herkennen en weten ze hoe ze gepast moeten reageren.

4. Brand en explosie (ATEX)

De kans op brand of explosie wordt vaak onderschat. Maar het kan elk bedrijf treffen; met ingrijpende gevolgen voor mens, omgeving, materiaal en bedrijfsvoering. Daarom bestaan er verplichte preventiemaatregelen, zoals een brandpreventiedossier en richtlijnen rond explosieve ruimten (ATEX). 

Daarnaast is het verstandig om te investeren in meer kennis en bewustzijn bij de medewerkers. Hierdoor leren ze hoe een brand of explosie optreedt en wat ze kunnen doen om die te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken.

Waarom voedingsbedrijven meer risico lopen op brand en explosie