Burn-out

Help, wat te doen bij burn-out?

Denk je dat een teamlid of collega afstevent op een burn-out? Trek dan meteen aan de alarmbel om de medewerker te helpen, zodat die niet ziek wordt of uitvalt. Als het toch gebeurt, kunnen bedrijven veel doen om de medewerker bij terugkeer te ondersteunen en herval te voorkomen.

Wat is burn-out en hoe herken je het?

Een medewerker die langdurig aan spanning en werkstress wordt blootgesteld, kan volledig uitgeput en opgebrand geraken. Dat heet een burn-out.

Iedereen kan een burn-out krijgen, maar sommige mensen zijn vatbaarder. Factoren zoals het sociale netwerk, persoonlijkheidskenmerken en de privésituatie spelen een rol.

Burn-out is moeilijk te herkennen. De symptomen lijken op die van werkstress, maar zijn intenser en houden maanden aan.

Ontdek de vijf tekenen van burn-out

Wat doen bij tekenen van burn-out?

Herken je burn-outsymptomen bij een medewerker? Maak je je zorgen om een teamlid of collega? Dan kan je het volgende doen:

  • Ga het gesprek aan. Luister en benadruk dat het belangrijk is om aan te geven dat het niet meer gaat, zodat je samen naar oplossingen kan zoeken. 
  • Spreek met de persoon af om met de bedrijfsarts, vertrouwenspersoon, preventieadviseur of huisarts te gaan praten.
  • Een externe coach kan de medewerker ondersteunen en begeleiden om de juiste werkbalans te vinden en uitval te vermijden.

Voorkomen is beter dan genezen. Neem daarom psychosociale risico’s weg en grijp tijdig in bij stress.

Werkhervatting na burn-out: hoe pak je het aan?

Gaat een medewerker na langdurige afwezigheid weer aan de slag? Met de juiste ondersteuning en begeleiding zorg je voor een soepele terugkeer en een vlotte re-integratie.

1. Voorzie opleiding

Dikwijls heeft een medewerker die het werk na lange tijd hervat nood aan opleiding of bijscholing. Omdat die een nieuwe (aangepaste) functie krijgt of gewoon om de draad weer op te pakken. 

Wil je de vaardigheden bij terugkeer aanscherpen? Alimento helpt met financiële ondersteuning.

Meer weten over het opleidingsbudget bij werkhervatting

2. Doe een beroep op loopbaancoaching

Burn-out is een energiestoornis. Een medewerker die terugkeert na afwezigheid heeft vaak begeleiding nodig om opnieuw een goede werkbalans te vinden.

Een loopbaancoach kan hierbij helpen. Die zoekt samen met de medewerker naar oplossingen om zich goed te voelen in de job. Zo krijgt de medewerker grip op de situatie en is er minder risico op herval.

Alimento helpt medewerkers om een loopbaancoach met de juiste ervaring te vinden en te betalen. Dit gebeurt altijd anoniem en discreet.

Gratis loopbaanbegeleiding na burn-out