Ergonomische risico’s opsporen en aanpakken loont
Investeren in ergonomie loont. Door risico’s op te sporen en aan te pakken, maak je werk werkbaar en voorkom je uitval door musculoskeletale of andere gezondheidsaandoeningen.
Hoe voer ik een ergonomische risicoanalyse uit?
Met een risicoanalyse breng je ergonomische risico’s op de werkvloer in kaart en tref je preventieve maatregelen om medewerkers gezond, tevreden en gemotiveerd te houden. Een ergonomische risicoanalyse voer je uit per werkplek of functie en omvat vijf stappen:
1. Opsporen
Je inventariseert alle ergonomische risico’s op basis van een objectieve observatie
2. Bespreken
Je vult de informatie aan met subjectieve informatie uit gesprekken met werknemers en leidinggevenden
3. Analyseren
Je berekent het ergonomische risico om een puntenscore te krijgen
4. Meten
Je doet indien nodig een objectieve meting van het risico
5. Aanpakken
Je neemt de nodige maatregelen om het risico weg te nemen of te beperken.
Alimento helpt je op weg met een ergonomiescan
Een risicoanalyse ergonomie kan tijdrovend en ingewikkeld zijn. Je moet de analyse elk jaar updaten én bij elke werkplekaanpassing herhalen. Bovendien ben je verplicht om een ergonoom in te schakelen bij complexe situaties.
Met de hulp van Alimento kan je zo goed als gratis een ergonomiescan op de werkvloer laten uitvoeren. Een ergonoom komt een dag langs om de ergonomische risico’s van vier tot vijf verschillende arbeidsposten te evalueren en te kwantificeren.
De ergonoom zet de risico’s om in een puntenscore en formuleert meteen zowel eenvoudige quick wins als maatregelen op langere termijn. Met de aanvullende oplossingen, maatregelen en adviezen kun je zelf aan de slag om de ergonomie in de productie, verpakking of het magazijn te verbeteren.
Repetitief werk? Dat kan anders!
Veel jobs in de voedingsindustrie bestaan uit repetitief werk of kortcyclische taken. Een hele dag dezelfde handelingen doen, kan lichamelijk en mentaal zwaar wegen. Motivatie en betrokkenheid verdwijnen snel, en uitval ligt op de loer.
Maar het kan ook anders. Door anders te organiseren, wordt werk boeiend en gezond. Surf naar onze kenniswebsite ‘Anders Organiseren’ en ontdek hoe.