Bouwen aan meer welzijn doe je stap voor stap
In een bedrijf veranderen de werkmethodes, werkorganisatie en arbeidsomstandigheden voortdurend. Daarom is preventie geen statisch gegeven. Regelmatige evaluatie en opvolging zijn cruciaal voor het succes van je preventiebeleid en -plannen.
Een efficiënt preventiebeleid is dynamisch
Bedrijven zijn wettelijk verplicht om hun preventiebeleid uit te bouwen volgens een systeem van dynamische risicobeheersing. Dat betekent dat je structuren moet opzetten om welzijn mogelijk te maken en continu te verbeteren.
Bij elke verandering, zoals een arbeidsongeval, een wijziging in het productieproces of de aanschaf van nieuwe arbeidsmiddelen, moet een nieuwe risico-evaluatie worden uitgevoerd en passende maatregelen worden genomen.
Evalueer en stuur bij
Heb je je actieplan gelanceerd? Zorg dan voor regelmatige opvolging en evaluatie. Hierbij bekijk je in hoeverre en op welke manier de ingevoerde acties zijn uitgevoerd en de vooropgestelde doelen werden bereikt:
- Wat is het resultaat: kijk naar arbeidsongevallen, incidenten, afwezigheidscijfers, klachten, verloop…
- Vraag feedback aan de betrokken medewerkers en leidinggevenden: Wat werkt goed? Wat niet? Wat kan beter?
- Werkgroepen spelen een cruciale rol bij het opvolgen van preventiemaatregelen en het signaleren van nieuwe noden.
Op basis van deze resultaten en input stuur je bij, pas je het actieplan aan of voer je nieuwe maatregelen in. Elke aanpassing moet opnieuw worden besproken met de werknemersvertegenwoordiging en gecommuniceerd binnen het bedrijf.