Preventiecultuur

Een gezonde werkplek dankzij een sterke preventiecultuur

Wist je dat bedrijven met een sterke preventiecultuur niet alleen veiliger zijn, maar ook een hogere productiviteit en werknemerstevredenheid ervaren? Ontdek hoe je welzijn in het bedrijf verankert en medewerkers helpt floreren in een gezonde en prettige werkomgeving.

Preventie: meer dan maatregelen alleen

Elk bedrijf is verplicht om een welzijns- of preventiebeleid te hebben om risico’s en gevaren zoveel mogelijk uit te schakelen. Toch is een effectief preventiebeleid meer dan de som van de verschillende maatregelen.

Voor échte impact moet iedereen een actieve rol spelen in het preventieverhaal. Alleen zo wordt veilig en gezond gedrag een gewoonte, en integreert welzijn naadloos in de dagelijkse bedrijfsvoering.

1. Opleiding als fundament van een preventiecultuur

Veilig en gezond handelen begint met inzicht in het hoe en waarom. Herhaling is vervolgens de sleutel tot blijvende gedragsverandering. Met regelmatige trainingen en opfriscursussen houd je veiligheid, gezondheid en welzijn top of mind en verhoog je de betrokkenheid van medewerkers.

Vind de juiste opleiding

2. Communicatie en sensibilisatie voor voortdurende waakzaamheid

Door regelmatig te communiceren en te sensibiliseren rond gezondheid en veiligheid houd je de aandacht voor welzijn scherp. Hier zijn enkele tips: 

  • Onthaal en onboarding: Zorg dat nieuwkomers meteen alle informatie krijgen om met de juiste houding en gedrag te starten. Een meter-peter kan hierbij ondersteunen.
  • Houd het simpel: Te veel regels en informatie kunnen averechts werken. Focus op een beperkt aantal kernregels voor veiligheid en enkele gedragsnormen voor respectvolle omgang. 
  • Maak resultaten zichtbaar: Vier successen en geef feedback over wat goed gaat en waar verbetering mogelijk is.
  • Stimuleer uitwisseling: Laat medewerkers hun ervaringen en kennis delen, bijvoorbeeld tijdens workshops, zodat inzichten beter blijven hangen en sneller worden toegepast.

3. Participatie: welzijn is een wij-verhaal

Veiligheid en gezondheid op de werkvloer zijn niet alleen de verantwoordelijkheid van de preventieadviseur, vertrouwenspersoon of het management. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Door medewerkers actief te betrekken, maak je van preventie een gezamenlijk doel. Enkele strategieën die participatie bevorderen:

  • Meldpunten: Creëer plekken waar medewerkers gevaarlijke situaties, conflicten, toxisch leiderschap of discriminatie kunnen signaleren, zoals een anonieme meldlijn.
  • Open communicatiecultuur: Zorg dat fouten, bijna-ongevallen en conflicten openlijk besproken worden zonder angst voor sancties of negatieve gevolgen. 
  • Werkgroepen: Betrek medewerkers bij het uitstippelen en uitvoeren van het preventiebeleid via werkgroepen.

TIP

Maak welzijn een kernwaarde van het bedrijf door bijvoorbeeld de nadruk te leggen op ‘zorg dragen voor elkaar’. Zo leg je de basis voor een veilige en prettige werkomgeving.

4. Leidinggevende als spil van preventie

Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het creëren en behouden van een veilige, gezonde en prettige werkomgeving. Ze stellen regels op, zorgen voor naleving en geven zelf het goede voorbeeld. Daarnaast moeten ze hun teamleden vertrouwen en ondersteunen, zodat iedereen actief bijdraagt aan preventie.

Leidinggevenden moeten ook alert zijn voor de dynamiek binnen het team en in staat zijn om problemen en conflicten effectief aan te pakken.

Het vervullen van alle leiderschapsrollen kan een uitdaging zijn. Alimento helpt leidinggevenden hun people skills te ontwikkelen, zodat ze inspirerende en coachende leiders worden.

Opleidingsaanbod voor leidinggevenden