Belangrijke actoren voor welzijn op het werk: bedrijfsarts en preventieadviseur
Elke medewerker verdient een veilige en gezonde werkomgeving, vrij van risico’s. Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf om dit te waarborgen. Gelukkig moeten werkgevers dit niet alleen doen: ze kunnen rekenen op de steun van leidinggevenden, vertrouwenspersonen, bedrijfsartsen en preventieadviseurs.
Is een preventieadviseur en bedrijfsarts verplicht voor elk bedrijf?
Ieder bedrijf moet een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) hebben met minstens één interne preventieadviseur:
- In kleine bedrijven met minder dan 20 werknemers mag de werkgever zelf de rol van preventieadviseur vervullen.
- Elk bedrijf moet een bedrijfsarts aanstellen. Dit hoeft niet intern en kan via de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW).
Wat doet de bedrijfsarts?
De bedrijfsarts is verantwoordelijk voor het verplichte gezondheidstoezicht en adviseert de werkgever om de gezondheid en het welzijn van werknemers te garanderen en te verhogen.
Daarnaast kunnen medewerkers op eigen initiatief bij de bedrijfsarts terecht voor advies of vragen over hun gezondheid, zowel tijdens het werk als tijdens ziekteverlof. Belangrijk om te weten: een bedrijfsarts is geen controlearts!
De bedrijfsarts heeft een goed zicht op de omstandigheden en vereisten van een job, en kan daarom werknemers goed ondersteunen bij werkhervatting, burn-out, rugklachten en andere gezondheidsproblemen.
Wat doet een preventieadviseur?
Een preventieadviseur helpt de werkgever onder meer met het opsporen en analyseren van risico’s, het opstellen van een globaal preventieplan en de uitvoering van het jaaractieplan. De functie omvat alle zeven welzijnsdomeinen:
- Veiligheid op het werk
- Bescherming van de gezondheid van medewerkers
- Psychosociale risico’s (stress, geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag)
- Ergonomie: werk aanpassen aan de mens
- Arbeidshygiëne
- Verfraaiing van de arbeidsplaatsen
- Milieumaatregelen die welzijn op het werk beïnvloeden
Het takenpakket van een preventieadviseur is breed en complex. Daarom moet elke preventieadviseur verplicht een opleiding volgen en zich regelmatig bijscholen.
TIP
De opleidingen voor preventieadviseur worden georganiseerd door erkende opleidingscentra die partners zijn van Alimento. Vergeet niet te controleren welke financiële tegemoetkomingen voor jou beschikbaar zijn!
Extra deskundigheid voor een veerkrachtige en gezonde werkvloer: psychosociaal welzijn en ergonomie
Naast de interne preventieadviseur moet elk bedrijf een preventieadviseur psychosociale aspecten aanstellen. Die is betrokken bij de psychosociale risicoanalyse en geeft advies over preventiemaatregelen rond mentaal welzijn.
Ook is er de preventieadviseur-ergonoom. Hoewel bedrijven deze rol niet verplicht moeten toekennen, moeten ze bij complexe ergonomische vraagstukken wel een beroep doen op deze specialist.