Voedingsbedrijven extra gevoelig voor brand en explosie
De aanwezigheid van gas, olie, vetten, fijnstof, machines en elektrische installaties kan een gevaarlijke cocktail opleveren. Voedingsbedrijven lopen dan ook een hoog risico op brand of ontploffing.
Brandveilig gedrag bevorderen
Een brand ontstaat als zuurstof, warmte en brandstof tegelijkertijd aanwezig zijn. Om brand te voorkomen, moet je vermijden dat deze drie elementen met elkaar in contact komen.
Met de volgende aandachtspunten verlaag je het risico op brand:
- Bewustzijn creëren: enkel als medewerkers de gevaren kennen, kunnen ze ernaar handelen. Met opleiding en communicatie verhoog je bovendien de waakzaamheid. Communiceer bijvoorbeeld in de zomer over hitte en de bijbehorende risico’s.
- Rookverbod handhaven: hamer erop dat de regels rond roken strikt worden nageleefd in en rond het bedrijf.
- Vuurvergunningen invoeren: brandgevaarlijke werken, zoals lassen en slijpen, gebeuren enkel door interne en externe personen die de toestemming kregen.
- Opletten met brandbare stoffen en materialen: opleiding rond het correct opslaan en gebruiken ervan, verlaagt het risico op ongelukken.
Wat als het toch misgaat? Dan is snel en juist handelen van levensbelang. Je kan medewerkers trainen om een brand te proberen bestrijden en slachtoffers te helpen.
Explosieveiligheid / ATEX
Elke werkgever is verplicht om de Europese ATEX-richtlijnen te volgen. ATEX staat voor ‘ATmosphères EXplosibles’ of explosieve atmosfeer. De technische en organisatorische maatregelen die je hiervoor moet nemen, verhogen de bescherming tegen explosies in gevaarlijke zones.
In voedingsbedrijven bestaat het gevaar op een gasexplosie, maar ook op een stofexplosie. Bij het verwerken, opslaan en verplaatsen van grondstoffen zoals bloem, suiker, kruiden en granen komen er fijne stofdeeltjes vrij. Deze blijven rondzweven en kunnen bij contact met een heet oppervlak, vonk of elektrische installatie een explosie veroorzaken.
De regels en maatregelen rond ontploffingsgevaar zijn complex. Met een opleiding toegespitst op het bedrijf leren blootgestelde medewerkers wat de gevaren zijn en hoe ze explosies kunnen helpen voorkomen.