Wat zijn de verplichtingen rond welzijn op het werk?
Door te zorgen voor een gezonde en aangename werkplek, verhogen werkgevers niet alleen hun aantrekkelijkheid. Ze voldoen zo ook aan hun wettelijke verplichting om te investeren in welzijn en preventie.
Wetgeving rond welzijn op het werk
In de Welzijnswet van 1996 en de Codex over het welzijn op het werk staan alle verplichtingen waaraan werkgevers moeten voldoen. Elk bedrijf is verplicht om een actief welzijnsbeleid te voeren en continu te streven naar een werkplek waar mensen zich goed en veilig voelen.
Meer aandacht voor psychosociaal welzijn: wetgeving volgt maatschappelijke tendens
De welzijnswetgeving bestaat al tientallen jaren, maar evolueert mee met maatschappelijke veranderingen. Zo groeit de aandacht voor psychosociaal welzijn, ook op de werkvloer.
Door de jaren heen werd de rol van vertrouwenspersoon geïntroduceerd, en is de lijst van psychosociale risico’s uitgebreid. Discriminatie en ongewenst seksueel gedrag zijn nu ook officieel erkend als risico’s die binnen het welzijnsbeleid moeten worden aangepakt.
Sector zet schouders onder werkbaarheid
Langer werken is een realiteit. Daarom vragen de sociale partners om aandacht voor welzijnsthema’s zoals werkdruk, fysieke belasting, gezondheidsbeleid en ploegenarbeid.
Om aan deze eis te voldoen, werd een sectoraal akkoord gesloten dat voedingsbedrijven stimuleert om werk te maken van werkbaar werk.
Voor de uitvoering van deze cao kunnen voedingsbedrijven rekenen op advies, inspiratie en financiële steun van Alimento.
Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk
Vanaf de eerste werknemer ben je verplicht om aan preventie te doen via een Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDPBW).
Deze dienst bestaat uit één of meerdere interne preventieadviseurs, en eventueel een bedrijfsarts. Zij geven advies, informeren en ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van een preventiebeleid.
Meer over de rol van preventieadviseur en bedrijfsarts
Daarnaast moet elke werkgever zich aansluiten bij een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW).
De EDPBW helpt werkgevers om aan al hun welzijnsverplichtingen te voldoen door specifieke taken, zoals het gezondheidstoezicht, op zich te nemen. Bovendien blijven bedrijven via hun EDPBW steeds up-to-date met de wet- en regelgeving.
NUTTIGE LINKS
- Handig voor kmo’s: de gids “Welzijn op het werk: helder, handig!” van de FOD Arbeid die de verplichtingen van werkgevers duidelijk toelicht
- Lees meer over werkbaar werk op www.langerwerkenmetgoesting.be