Houd werk gezond door werkstress te herkennen en aan te pakken
Een beetje stress op het werk is normaal en zelfs nuttig. Het houdt medewerkers scherp en verbetert prestaties. Maar aanhoudende stress zonder herstel leidt tot uitputting of ziekte. Door signalen van werkstress te herkennen, kan je op tijd ingrijpen.
Hoe herken je werkstress?
Het herkennen van stress op de werkvloer is de eerste stap om het aan te pakken. Let daarom op gedragsveranderingen bij medewerkers die kunnen wijzen op stress:
- Sneller geïrriteerd
- Vaker ontevreden
- Minder geïnteresseerd
- Vaker afwezig
- Vergeet dingen of maakt fouten
- Maakt het werk niet af of is minder productief
Ook lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en slaapproblemen kunnen tekenen zijn van te veel werkstress.
Zie je deze signalen of symptomen bij een medewerker? Grijp dan meteen in door het gesprek aan te gaan en een actieplan op te stellen. In het opleidingsaanbod van Alimento vind je opleidingen en coaching die medewerkers en leidinggevenden leren omgaan met stress en burn-out helpen voorkomen.
TIP
Herken je deze signalen bij jezelf? Dan is het ook voor jou tijd om gas terug te nemen en hulp in te schakelen.
Werk dat energie geeft
Werk kost energie, maar moet ook energie geven. Als taken meer eisen dan de hulpbronnen die medewerkers krijgen, dan lopen ze mentaal leeg en ervaren ze stress. Door te focussen op wat energie geeft, laad je de batterijen van medewerkers weer op. Werk maken van een goede werk-energiebalans doe je zó:
- Uit een boeiende job met genoeg afwisseling en autonomie halen medewerkers meer voldoening.
- Zorg voor een goede balans tussen werk en privéleven.
- Maak leidinggevenden bewust van hun rol in het mentaal welzijn van hun teamleden. Een schouderklopje, ‘hoe-gaat-het-met-jou?’ en feedback kunnen wonderen doen.
- Vraag medewerkers naar energiegevers en energievreters op de werkvloer, en pas het werk en de arbeidsorganisatie hieraan aan.
- Door opleiding te voorzien, ontwikkel je de competenties van medewerkers. Zo kunnen ze groeien en hun talenten ontplooien.
- Investeer in acties die het algemeen welzijn en het groepsgevoel verbeteren, zoals infosessies over gezonde voeding en een leuke werkomgeving creëren.
Stress door veranderingen: hoe ga je ermee om?
Veranderingen zijn een belangrijke oorzaak van stress. Nieuwe situaties brengen onzekerheid en angst met zich mee. Dat is normaal, maar vreet wel energie.
Nieuwe technologie bijvoorbeeld. Vaak zien mensen die als een bedreiging in plaats van een ondersteuning. Ze zijn bang om hun job te verliezen door automatisering. Of ze twijfelen of ze wel kunnen bijbenen met digitalisering.
Met een mensgerichte aanpak verlaag je de weerstand en stress:
- Betrek medewerkers zo vroeg mogelijk, zodat ze meer controle voelen over de situatie.
- Door continu en transparant te communiceren voorkom je onduidelijkheid en geruchten.
- Bied de nodige ondersteuning, zoals opleidingen.
- Zorg dat jobs werkbaar blijven; en niet te saai of net te complex.
- Vergeet niet naar de arbeidsorganisatie te kijken: wat is de impact op de samenwerking tussen teamleden of de rol van leidinggevenden?
Wil je mensgericht digitaliseren en kan je wel wat hulp gebruiken? Met Alimento’s adviestraject: Impact van digitalisering op mens en organisatie krijg je begeleiding van een expert.