Werkbaar werk met een goede balans in fysieke belasting
De voedingsindustrie kent nog steeds veel fysiek zwaar werk. Aan de andere kant is bewegen ook gezond. Met een goede balans in fysieke belasting voorkom je dat medewerkers thuis komen te zitten.
Let op voor overbelasting én onderbelasting
Door te letten op de fysieke of lichamelijke belasting van werk, verlaag je de kans op gezondheidsproblemen bij medewerkers en blijven ze productief. Dat is goed voor hen én het bedrijf.
- Door fysieke overbelasting kunnen medewerkers spier- en gewrichtsklachten krijgen zoals pijn aan rug, nek, knieën, polsen, ellebogen, schouders… Deze musculoskeletale aandoeningen (MSA) ontstaan meestal door zwaar tillen of manueel trekken en duwen, repetitief werk, lang in een verkeerde houding werken of langdurig staan.
- Maar ook fysieke onderbelasting is schadelijk. Medewerkers die te weinig bewegen, zoals bij beeldschermwerk, lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en depressie.
TIP
Iedereen heeft baat bij ergonomie, maar oudere medewerkers, personen met een arbeidsbeperking of zwangere personen zeker. Met aangepaste maatregelen voldoe je aan ieders noden.
Minder belastend werk doet met goesting werken
Met een optimale balans in de fysieke belasting van het werk zijn medewerkers meer tevreden over de job en houden ze het langer vol.
Dit kan je doen om het werk minder belastend te maken:
- Zorg voor een ergonomische werkplek die aangepast is aan het lichaam en de capaciteiten van medewerkers.
- Voorzie ergonomische hulpmiddelen: zoals anti-vermoeidheidsmatten; til-, hef- en trekhulpmiddelen, pols- en armsteunen, sta-steun.
- Zet in op automatisering van fysiek belastend werk.
- Jobrotatie of -verbreding brengt afwisseling in houding en beweging, wat goed is voor het lichaam en de job boeiend maakt.
- Vermijd extremen in tijd, intensiteit, houding en omstandigheden: zoals te zware producten of boven schouderhoogte tillen, te lang rechtstaan zonder zitpauzes, of werken in een koude omgeving waar spieren sneller overbelast raken.
- Met opleiding en instructies leren medewerkers hoe ze lichamelijke belasting kunnen voorkomen of beperken.
TIP
Stem je opleiding bovendien af op de noden en de werkcontext, dan kunnen medewerkers er concreet mee aan de slag. In het Alimento-aanbod vind je opleidingen specifiek voor de preventie van rugklachten of klachten aan nek, schouders en polsen.