Risico’s vertalen naar concrete preventiemaatregelen doe je zó
Alle risico’s op het werk opgespoord en geanalyseerd? De tweede stap is om ze te bundelen in een vijfjaarlijks globaal preventieplan. Op basis daarvan maak je een jaaractieplan met concrete preventiemaatregelen die het welzijn op het werk moeten verbeteren.
Preventiemaatregelen die werken
Het doel van een preventiebeleid is simpel: de veiligheid, gezondheid en het welzijn op het werk verhogen. Zowel op organisatieniveau als op team- en individueel niveau.
De eerste stap is het wegnemen van alle risico’s. Lukt dat niet volledig? Dan draait het om het voorkomen of beperken van de schade.
Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen:
- Technische aanpassingen en hulpmiddelen: Stem de werkomgeving af op de mens. Dit maakt het werk lichter en de werkplek veiliger, gezonder en prettiger, bijvoorbeeld met; tilhulpmiddelen, een ventilatiesysteem…
- Aanpassing van de werkorganisatie: Zorg voor meer variatie en autonomie in het werk om het boeiender en werkbaarder te maken.
- Opleiding en instructie: Leer medewerkers gezond, veilig en ergonomisch gedrag aan of hoe ze moeten omgaan met psychosociale of andere risico’s, zoals stressmanagement, EHBO-cursus…
- Sensibilisering: Bevorder gezondheid, veiligheid en welzijn op en buiten het werk. Dit kan via een alcohol- en drugbeleid, een gezondheids- en beweegbeleid…
- Coaching en loopbaanbegeleiding: Begeleid medewerkers zodat ze zich goed voelen en hun competenties kunnen ontwikkelen.
- Werkhervattingstrajecten: Ondersteun medewerkers bij terugkeer na lange afwezigheid, bijvoorbeeld na burn-out, door opleiding en coaching te bieden.
Er bestaat geen toverformule, maatwerk is de sleutel. Door samen met medewerkers en leidinggevenden het actieplan op te stellen, creëer je draagvlak en vergroot je de impact van de maatregelen.
TIP
Op zoek naar concrete acties om het welzijn te verbeteren? Bekijk onze inspiratielijst.
Expert wijst je de weg
Een risicoanalyse is pas nuttig als er concrete maatregelen volgen. Het vinden van de beste en meest rendabele oplossing kan een uitdaging zijn.
Met de scans van Alimento schakel je een expert in die je praktische tips en adviezen geeft voor haalbare en gedragen oplossingen:
- Ergonomiescan: Na een ergonomische analyse ontvang je een rapport met mensgerichte, technische en organisatorische maatregelen op korte en lange termijn.
- Welzijnsscan: Hiermee verminder je spanningen en krijg je oplossingen voor psychosociale knelpunten.
- Gezondheidsscan: Een expert stelt een actieplan op met maatregelen, vervolgacties en quick wins voor een specifiek gezondheidsrisico, zoals ploegenarbeid of gebrek aan beweging.
- Organisatiescan: Door slimmer te organiseren maak je het werk interessanter en verminder je de werkdruk.
Ontdek welke financiële steun je kan krijgen voor deze scans en het expertadvies dat eruit voortvloeit.